Deze site maakt gebruik van JavaScript. Instructies om JavaScript in te schakelen, vindt u hier.

September Bijeenkomst "Het brein in zwaar weer"

20 september 2023

Woensdag 20 September waren wij met ruim 80 professionals, werkzaam in turnaround, aanwezig in het Rosarium in Amsterdam om ons te laten inspireren door neurowetenschapers Erik Scherder en Andries van der Leij. Beide heren gaven op hun eigen wijze invulling aan hoe het brein reageert op stresserende situaties.

Erik Scherder nam ons mee in het fysieke brein, waarbij hij liet zien wat stressvolle situaties kunnen aanrichten in het brein. Waarbij hij ook nog benadrukt hoe mooi een brein is.  Met een duidelijke boodschap en wetenschappelijk aangetoond:

  1. Bewegen helpt. Dat kan zelfs met 3 minuten per 30 minuten, opstaan van de stoel in een “squad positie”
  2. Geen of weinig alcohol. Zeker in stressvolle situaties is het gebruik van alcohol aantoonbaar slecht voor o.a. je scherpte, creativiteit, energieniveau en emotionele welzijn en daarnaast helpt het ook niet bij het volgende belangrijke punt, een goede nachtrust.
  3. Goede nachtrust en zelf powernaps helpen om o.a. je scherpte, creativiteit, energieniveau en emotionele welzijn te behouden. 

Het vermogen van de mens en dus ook voor ondernemers en bestuurders om in stress situaties beslissingen te nemen, wordt beïnvloed door de conditie van het brein en daarbij helpt bewegen, (weinig tot geen) alcohol en een goede nachtrust.

Andries van de Leij nam ons mee in zijn reis als ondernemer BrainsFirst, welke reis ook met tegenslagen gepaard ging. Hij ging daarbij in op de relatie tussen cognitieve en emotionele hersenprocessen en het uiteindelijke gedrag van mensen. Belangrijkste lessen kwamen uit zijn onderzoek voor Neurensics waarbij inzicht wordt gekregen in het brein van mensen die geconfronteerd worden met lastige en stressvolle situaties. De uiteindelijke reactie van mensen (dus ook ondernemers en bestuurders) geconfronteerd met angstige en onzekere situaties resulteren in een reactie van het brein die het uiteindelijke gedrag verklaart. In het geval dat je geconfronteerd wordt met een situatie waarbij de uitkomst onzeker is, is het meer dan normaal dat een mens niet direct in de actie modus schiet, maar eerder nog, zich ingraaft in de situatie.

Een leerzame avond, met dank aan de gastsprekers, waaruit wij als professionals in turnaround lering hebben kunnen trekken en onze klanten de nodige steun bieden, die helpt tot een gewenste uitkomst.

 

De sprekers

Prof. Dr. Erik Scherder

De locatie

Rosarium

Amstelpark 1
1083 HZ Amsterdam

Organisatoren